Dziś czekolada oskarżana jest za rozwój próchnicy, otyłości, nadciśnienia i cukrzycy. Jednocześnie wiele badań potwierdza jej korzystny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie.
Jak zatem jest? O co w tym wszystkim chodzi?
Wysoka zawartość tłuszczów i cukrów w czekoladzie rzeczywiście przyczynia się do rozwoju wymienionych problemów zdrowotnych. Co więcej duża część tych pysznych słodkości dostępnych na rynku zawiera niewielką ilość składnika wykazującego pozytywne działanie na nasz organizm. Co zatem odpowiada za niedoścignione, zdrowotne właściwości czekolady?
Składniki aktywne ziaren kakaowca – głównie FLAWONOIDY!
REKOMENDACJE NAUKOWCÓW Badania nad pozytywnym wpływem ziaren kakaowca na nasze zdrowie rozpoczęto, gdy zauważono znakomity ich wpływ – chroniący przed wystąpieniem chorób układu sercowo- naczyniowego u Indian Kuna. Jednak naukowcom to nie wystarczyło… Przeprowadzili więc wiele eksperymentów
i tak np. w badaniu na starszej grupie mężczyzn mieszkających w Holandii wykazano, że u osób spożywających codziennie ziarna kakaowca występowanie nadciśnienia, a nawet ryzyko zgonów spowodowanych problemami układu krążenia było znacznie niższe, niż w grupie badanych nie sięgających po ten drogocenny składnik.
Prozdrowotne działanie FLAWONOIDÓW zawartych w ziarnach kakaowca na układ krążenia:
✓ dbają o utrzymanie właściwego ciśnienia krwi, rozszerzając naczynia krwionośne,
✓ pomagają przeciwdziałać niedrożności tętnic, hamując agregację płytek krwi,
✓ regulują poziom tłuszczu we krwi,
✓ korzystnie wpływają na obniżanie złego cholesterolu (LDL) oraz cholesterolu całkowitego,
✓ biorą udział w podwyższaniu poziomu dobrego cholesterolu (HDL).
Stop cukrzycy
Badania przeprowadzone na osobach cierpiących na nadciśnienie wykazały, że flawonoidyzawarte w ziarnach kakaowca zmniejszają insulinooporność – jedną z głównych przyczyn rozwoju cukrzycy typu 2, zespołu metabolicznego i zespołu policystycznych jajników. Kolejne badania udowodniły, że suplementacja flawonoidami z ziaren kakaowca nie tylko korzystnie wpływa na obniżanie ciśnienia krwi u pacjentów z nietolerancją glukozy i nadciśnieniem, ale również poprawia wrażliwość komórek na insulinę i funkcjonowanie komórek β-trzustki odpowiedzialnych za jej produkcję.
Szczupła sylwetka z ziarnami kakaowca?
Tak, to możliwe. Niedawno opublikowane badania kliniczne potwierdziły skuteczność działania ziaren kakaowca na sylwetkę. Respondentów podzielono na trzy grupy:
- stosowali dietę o niskiej zawartości węglowodanów
- spożywali to samo co grupa 1 + codziennie
42 g czekolady o wysokiej zawartości kakao
- jedli to, na co mieli ochotę.
Wynik? Osoby z grupy drugiej uzyskały najlepsze rezultaty, najwięcej straciły na wadze. To potwierdza rewelacyjne działanie ziaren kakaowca. A efekty… mogłyby być jeszcze lepsze, gdyby spożywali ziarna kakaowca bez dodatku niepotrzebnych tłuszczów, zwłaszcza kwasów tłuszczowych typu trans i cukrów prostych zawartych w czekoladzie, które mogą w konsekwencji prowadzić do rozwoju poważnych chorób.
Już wkrótce specjalnie dla Ciebie idealne rozwiązanie – pokarm bogów w 1 kapsułce nowego produktu.
żródło: CaliNews; Lato 2015